Sukupuu 1


Kapasten sukupuu

Mistä löytyy Kapasten sukupuu? Kokonaista sukupuuta ei löydy mistään. Jos laajaa sukupuuta johonkin haluaa rakentaa muidenkin nähtäväksi, voi valita joko kaupallisen palvelun tai omassa hallinnassa olevan palvelun.

Monet kaupalliset palvelut kuten geni.com tai geneanet.org mahdollistavat tiedonjaon. Palvelujen hyvänä puolena on helppous, huonona maksullisuus. Epävarmuutta aiheuttaa tietojen tallentaminen palveluun, jonka jatkuvuus on tuntematon. Harmillista on sukupuun jääminen yleensä yksittäisiksi oksistoiksi, joita eri ihmiset tallentavat.

Esimerkkejä kaupallisista palveluista ja niiden omien hakukoneiden antamat lukumäärät elokuussa 2014: myHeritage.com (yli 100.000 x Kapanen), search.ancestry.co.uk (yli 9000 x Kapanen), geni.com (yli 350 x Kapanen), geneanet.org (5 x Kapanen). Huomioi, että sama henkilö voi olla laskettu näissä palveluissa useaan kertaan. Huomattava osa syötetyistä henkilöistä ei näy julkisesti, heidän olemassaolonsa näkyy vain hakutulosten luvuissa.

Webin parhaat sukupuut ovat sukujen itse ylläpitämiä. Monien sukujen käyttämä sovellus on webtrees, johon voi tutustua osoitteessa webtrees.net.  Jokainen webtrees-tietokanta on suvun omassa hallinnassa. Ratkaisu on muille käyttäjille ilmainen, tiedot voi varmuuskopioida, ja kaupallisten yritysten suunnitelmat eivät vaikuta tietojen säilymiseen. Sukupuun kirjoitusoikeudet voidaan antaa jokaiselle suvun jäsenelle, joka haluaa osallistua työhön.

Visioni on, että tulevaisuudessa myös Kapasilla on webtrees-tietokanta osoitteessa suku.kapanen.fi. Työ etenee… no, myöhemmin. En voi sanoa vielä itse harrastavani sukututkimusta – astun vasta ensiaskelia. Alkajaisiksi haluan varmistaa, että toisten tekemä sukututkimustyö säilyy myös jälkipolville.

Oletko tutkinut Kapasten sukua – tai onko sinulla tietoa aiheesta? Verkostoidutaan. Menepä sivulle ”Sukuhaarat” ja kerro, mistä tulet.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “Sukupuu