Mitä Kapaset tekevät – mitkä piirteet toistuvat vuosikymmenestä toiseen? Tällä sivulla on ajatuksia (vasta) kolmelta vuosikymmeneltä. Ensimmäisen kerran kirjasin vastauksia vuonna 2004, toisen kerran 2014, kolmannen 2024.
2004: Internet-ajan Kapaset
3.9.2004 Google löysi 62.100 osumaa hakusanalle Kapanen. Näistä 27.200 sisälsi myös sanan Sami. Urheilevat Kapaset olivat muutenkin eniten julkisuudessa. Tältä maailma näytti tuona päivänä:
”Kimmo Kapanen selvisi nollapelistä viidellätoista torjunnalla.”
”Kapanen jatkoi lauantaina hyökkääjänä ja puursi 17.24 minuuttia.”
”HPK:n valmentaja Hannu Kapanen jääkiekko-ottelusta…”
”Sami Kapanen keräsi puolustajana syöttöpisteen.”
”Maalit: 0.20 Niko Kapanen (syöttäjä Teemu Selänne) 1-0”
”… tuntuu tapahtuvan tavallista nopeammin, Blues-luotsi Kapanen ilmoitti.”
”Hannu Kapanen tasoitti lopussa.”
”Mikkelissä Marski Hockey ry:n sihteeri Anna Kapanen”
”Meidän joukkueen valmentaja on Jari Kapanen, Nikon isä.”
”Hyökkääjälupaus Lauri Kapanen on kova.”
”Kapanen aloittaa heti työnsä KalPa Hockey Oy:n valmennus- ja markkinointiryhmässä. ”
”Maajoukkueessa Lauri Kapanen”
Mediajulkisuudella on tapana keskittyä urheiluun. Kun urheilu suodatetaan pois, ensimmäiset hakutulokset olivat nämä:
Mikko Kapanen, valokuvaaja
Anita Kapanen, väitöstyö biomateriaalitutkimuksesta
Antti Kapanen, opettaja, julkaissut webissä mm. kurssin ”Myytit ja legendat”
Elias Kapanen, syntynyt 1712 Heinjoella
Harri Kapanen, lähiverkkokonsultti
Martti Kapanen, valokuvaaja (maisemakuvia)
Matti Kapanen, valokuvaaja (luontokuvia)
Mervi Kapanen, lukion opettaja
2014: Vuosikymmen myöhemmin
Vuonna 2014 tein saman Google-haun kuin yllä 10 vuotta aiemmin: ”Kapanen”
4.8.2014 löytyi hakusanalle ”Kapanen” 1.560.000 osumaa. Internetin mukaan Kapaset olivat tunnettuja samoista vahvuusalueistaan kuin edellisvuosikymmenellä.
Hakutulossivun yläreunassa Google tarjosi Wikipedia-artikkeleita jääkiekkoilija-Kapasista: Sami, Niko, Hannu ja Kasperi. Varsinaisissa hakutuloksissa kärjessä oli Kasperi: ”Kasperi Kapanen iski Suomen ainoan maalin…”, ”NHL-varaus Kasperi Kapanen on tehnyt sopimuksen…” Sukupuun piirtäjille: Kasperi on Samin poika ja Hannun pojanpoika.
Aiemman vuosikymmenen vanhoista tutuista hakutuloksista nousivat kärkijoukkoon edelleen fotokapanen, lvikapanen ja valokuvaaja Martti Kapasen kuvasivusto.
Monien vanhojen valokuvaaja-Kapasten ohi Google oli nostanut uusia nimiä: Katri Kapanen (www.katriphoto.com) ja Petri Kapanen (luontokuvat.kuvat.fi). Uusia ammattialoja edustivat eläinfysioterapeutti Heli Kapanen-Lappalainen (jonka facebook-sivu hakutuloksissa 17.) ja bändipaitoja tuottava Kapanen Production (www.kapanen-production-store.de/Tietoja-Meistae), jota pyöritti Mikael Kapanen. Bändipaitoja saa myös osoitteesta kapanen.de. Kapanen-domaineja oli vielä runsaasti vapaina eri maissa – mitenkähän on kymmenen vuoden kuluttua 2024?
Millainen on tämän vuosikymmenen kuva Kapasista?
Pohdintaa: Olisiko kuvassa ollut samoja aiheita 50 vuotta sitten? Korostuuko urheilu sukumme nykykuvissa vain siksi, koska se yleisesti korostuu nykyajan medioissa? Ja kun Kapasten urheilusaavutuksista puhutaan, niin miksei koko lajikirjosta: takavuosina muistan lehdistä lukeneeni Kapas-uutisia myös sählystä ja suunnistuksesta?
Entä millainen elokuva?
2024: Seuraavan vuosikymmenen Kapaset
Google ei enää kerro hakutulosten määrää. Niitä lienee useita miljoonia.
Foto-Kapanen eli Valokuvaamo Petri Kapanen Ky, ja Katri Kapasen valokuvasivusto.
Kapaset suomalaisessa kulttuurissa:
- Urheiluperinteet: Kapanen-nimi on tuttu monille suomalaisille jääkiekon kautta. Esimerkiksi Sami Kapanen on pelannut sekä NHL:ssä että Suomen maajoukkueessa. Myös hänen poikansa Kasperi Kapanen on menestynyt jääkiekkoilija.
- Monimuotoisuus: Kapasten suku on laaja, ja siihen kuuluvat ihmiset ovat monimuotoisia ammatiltaan ja taustoiltaan. Vaikka jotkut Kapaset ovat erityisen tunnettuja urheilun saralla, monet muut työskentelevät muilla aloilla, kuten liiketoiminnassa, kulttuurissa ja akateemisessa maailmassa.
- Itäsuomalainen identiteetti: Koska Kapasten suku on vahvasti keskittynyt Itä-Suomeen, se heijastaa usein itäsuomalaista identiteettiä. Tämä näkyy kulttuurisissa piirteissä kuten murteessa, perinteissä ja vahvassa yhteisöllisyydessä.
- Suomalaisuuden symboli: Kapanen-nimi symboloi monelle suomalaista perinteisyyttä ja maaseudun elämänpiiriä. Monet Kapaset ovat kotoisin pienistä kylistä tai kaupungeista, joissa perinteiset suomalaiset arvot, kuten rehellisyys, ahkeruus ja yhteisöllisyys, ovat voimissaan.
Kapaset edustavat siis monimuotoista ja rikasta suomalaista kulttuuria, jossa yhdistyy niin vahva paikallinen identiteetti kuin modernin Suomen monipuolisuus.”
Tervehdys Kapaset,
Erittäin pitkän odotuksen jälkeen Aapeli Kissala, eli Ari Kapanen, on julkaissut levyllisen musiikkia. Suosittelen!
Aapeli Kissala & Jukolan Voima: 12 teesiä
Terveisin
Harri
Timo Siukonen Toivakasta lähestyy Kapasia seuraavalla viestillä:
”Hyvää päivää Toivakasta, Keski-Suomesta!
Kerään tietoa suomalaisista suksentekijöistä ja suksitehtaista. Kirjoitan puusuksen valmistuksen historiaa 1880-1960.
Kapasen suksitehdas on joskus toiminut Suonenjoella, mutta siitä en tiedä juuri mitään. Olympiamitalisti Liisa Suihkonen kertoi hiihtäneensä “kapasilla” uransa alkuvaiheessa. Kaupparekisteristä löytyi tämmöinen tieto: Suksitehdas Aulis Kapanen, yksityinen elinkeinonharjoittaja, poistettu kaupparekisteristä 01.08.1983, Suonenjoen kauppala
Suksisepät on unohdettu Suomen historiankirjoista! Vain poikkeustapauksissa, kuten Kainuussa, Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa, joissa suksenvalmistuksen taso nousi erityisen korkealle, ammattikunnasta on kirjoitettu maakuntahistoriaan joitakin mainintoja.
Pyydänkin teiltä Kapasilta apua: lähettäkää minulle tietoa sukunne suksisepistä, suksipajoista, suksiverstaista, suksihöyläämöistä ja suksitehtaista tai millä nimikkeellä puusuksia onkaan valmistettu.
Sekin on selvää, että kaikissa suvuissa ei suksiseppiä ole ollutkaan eikä vastaaminen tähän viestiin ole silloin tarpeellista.
Parhain terveisin
Timo Siukonen
Päätoimittaja
Siukin Sanomat
Vanhansillantie 6
41660 Toivakka
Puh. 0400-201480 ”
Terve,
Kapasista kun puhutaan niin voin tuoda lyhyesti täydentävää tietoa kiinnostuneille. Minun isäni tuli perheensä mukana Sortavalan kylästä sodanjaloista talvisodan alussa. Augusti Kapasen perhe oli iso, jopa 14 lasta joista osa menehtyi jo 30 luvulla. Augustin veljet ja siskot aloittivat elämän eripuolilla suomea noina vuosina, osa sijoitui etelä suomeen, itäsavoon Juvan seudulle ja Laukaaseen. Nämä jääkiekkoiljoina tunnetut henkilöt ovat Augustin veljenpoikien jälkeläisiä, sukulointi jäi noiden sotavuosien jälkeen hoitamatta. Augustin nuorin lapsi Matti Kapanen oli taidemaalari joka erityisesti saksassa sai tunnettavuutta, toki myös suomessa sai tunnettavuutta. Minun veljeni oli moninkertainen Suomenmestari nyrkkeilyssä 90 luvulla, ja tällä hetkellä minun poikani Antti Kapanen on kilpatanssija ja kisaa kansaivälisissä kisoissa edustain suomea, Anttin saavutuksia on mm. kolme SM kultaa ja 10-tanssin EM 9 ja MM-10 tanssin sija 14 / 2017 vuodelta.
Asumme Lievestuoreella ja minulla on kuusihenkinen perhe, tälläinen tiivistelmä lyhykäisesti.
T. Auvo Kapanen