Mitä Kapaset tekevät 3


Mitä Kapaset tekevät – mitkä piirteet toistuvat vuosikymmenestä toiseen? Tällä sivulla on ajatuksia (vasta) kahdelta vuosikymmeneltä. Ensimmäisen kerran etsin vastauksia vuonna 2004, toisen kerran 2014.

2004: Internet-ajan Kapaset

3.9.2004 Google löysi 62.100 osumaa hakusanalle Kapanen. Näistä 27.200 sisälsi myös sanan Sami. Urheilevat Kapaset olivat muutenkin eniten julkisuudessa. Tältä maailma näytti tuona päivänä:

”Kimmo Kapanen selvisi nollapelistä viidellätoista torjunnalla.”
”Kapanen jatkoi lauantaina hyökkääjänä ja puursi 17.24 minuuttia.”
”HPK:n valmentaja Hannu Kapanen jääkiekko-ottelusta…”
”Sami Kapanen keräsi puolustajana syöttöpisteen.”
”Maalit: 0.20 Niko Kapanen (syöttäjä Teemu Selänne) 1-0”
”… tuntuu tapahtuvan tavallista nopeammin, Blues-luotsi Kapanen ilmoitti.”
”Hannu Kapanen tasoitti lopussa.”
”Mikkelissä Marski Hockey ry:n sihteeri Anna Kapanen”
”Meidän joukkueen valmentaja on Jari Kapanen, Nikon isä.”
”Hyökkääjälupaus Lauri Kapanen on kova.”
”Kapanen aloittaa heti työnsä KalPa Hockey Oy:n valmennus- ja markkinointiryhmässä. ”
”Maajoukkueessa Lauri Kapanen”

Mediajulkisuudella on tapana keskittyä urheiluun. Kun urheilu suodatetaan pois, ensimmäiset hakutulokset olivat vuonna 2004 nämä:

Mikko Kapanen, valokuvaaja
Anita Kapanen, väitöstyö biomateriaalitutkimuksesta
Antti Kapanen, opettaja, julkaissut webissä mm. kurssin ”Myytit ja legendat”
Elias Kapanen, syntynyt 1712 Heinjoella
Harri Kapanen, lähiverkkokonsultti
Martti Kapanen, valokuvaaja (maisemakuvia)
Matti Kapanen, valokuvaaja (luontokuvia)
Mervi Kapanen, lukion opettaja

Olisiko Kapasten geeneissä  siis  myös valokuvaus ja opettajuus? Olin yllättynyt. Ihan sattumalta oma pääharrastukseni on valokuvaus ja opettajantutkintokin on suoritettu. Myös tilastotiedettä olen opiskellut kuitenkin sen verran, että tällä otoskoolla voi ammattijakaumastamme tehdä vasta oletuksia.

2014: Vuosikymmen myöhemmin

Vuonna 2013 kirjoitin tälle sivulle ”Mitä Kapaset tekevät nyt? Mitkä ammatit tai harrastukset ovat tyypillisiä suvussamme? Olisiko sinulla ajatuksia aiheesta?” Kysymykset olivat vastattavina vuoden verran (2013-2014), ja kukaan ei niihin kommentoinut. Käännyin taas Googlen puoleen ja tein saman haun kuin yllä 10 vuotta aiemmin: ”Kapanen”?

Hakusanalle ”Kapanen” löytyi 4.8.2014 löytyi 1.560.000 osumaa. Mikä on maailmassa muuttunut 10 vuodessa Internetin silmin nähtynä? Ei kovin paljon: Kapaset jatkavat vanhoilla vahvuusalueillaan.

Hakutulossivun yläreunassa tarjottiin Wikipedia-artikkeleita jääkiekkoilija-Kapasista: Sami, Niko, Hannu ja Kasperi. Varsinaisissa hakutuloksissa kärjessä oli Kasperi: ”Kasperi Kapanen iski Suomen ainoan maalin…”, ”NHL-varaus Kasperi Kapanen on tehnyt sopimuksen…” Sukupuun piirtäjille: Kasperi on Samin poika ja Hannun pojanpoika.

Aiemman vuosikymmenen vanhoista tutuista hakutuloksista nousivat kärkijoukkoon edelleen fotokapanen, lvikapanen ja valokuvaaja Martti Kapasen kuvasivusto.

Monien vanhojen valokuvaaja-Kapasten ohi Google oli nostanut uusia nimiä:  Katri Kapanen (www.katriphoto.com) ja Petri Kapanen (luontokuvat.kuvat.fi). Uusia ammattialoja edustivat eläinfysioterapeutti Heli Kapanen-Lappalainen (jonka facebook-sivu hakutuloksissa 17.) ja bändipaitoja tuottava Kapanen Production (www.kapanen-production-store.de/Tietoja-Meistae), jota pyöritti Mikael Kapanen. Bändipaitoja saa myös osoitteesta kapanen.de. Kapanen-domaineja oli vielä runsaasti vapaina eri maissa – mitenkähän on kymmenen vuoden kuluttua 2024?

2015: Millainen kuva Kapasista syntyy

Olen miettinyt myt vuosikymmenen verran, mitä aiheita näkyisi ensimmäisessä kuvassa, jonka laitan tälle sivulle ”Mitä Kapaset tekevät”  Kapaset ovat kriittisiä ja älykkäitä, joten joudun varmasti tiukille, kun joku teistä lukijoista kyseenalaistaa valintani.

Lyhyen kypsyttelyn jälkeen valitsen joukon kuvia, jotka hakutulosten mukaan liittyvät vahvasti Kapasiin: nämä kaikki joko esittävät Kapasia tai ovat Kapasten ottamia. Semioottisen tulkinnan jätän lukijoille – löydättekö assosiaatioden kautta viitteitä omaan ajattelumaailmaanne?

Itsekritiikkiä: Olisiko kuvassa ollut samoja aiheita 50 vuotta sitten? Korostuuko urheilu sukumme nykykuvissa siksi, koska se yleisesti korostuu medioissa? Ja kun Kapas-urheilusta puhutaan, niin miksei koko lajikirjosta: takavuosina muistan lehdistä lukeneeni Kapas-uutisia myös sählystä ja suunnistuksesta?

kapanen_harrastukset01

 2015: Entä millainen elokuva Kapasesta syntyy

Helmikuussa 2015 tein haun hakusanoilla ”millainen on Kapanen.”  Google vastasi, että tuoreen dokumenttielokuvan ”Uusi kausi” aiheena on Kapasen elämä: Saku Kapanen  pelasi neljätoista kautta pesäpallon korkeimmalla tasolla Superpesiksessä ja saavutti useita Suomen mestaruuksia. Dokumentti kuvaa Sakun (s. 1979) elämää kahden vuoden ajan, kun hän siirtyi varhaisaikuisuuden urheilu-uralta elämänsä seuraavaan vaiheeseen. Dokumenttia esitettiin 2014 koulukiertueella ja siitä tehtiin vaikuttavuustutkimus elokuvakasvatuksen näkökulmasta. Yhteensattuma vai ei: Aikoinaan tätä tekstiä aloittaessani kirjoitin 3.9.2004, että kapasuuteen näyttävät liittyvän  kuvaus + opetus + urheilu.

Kapasuus – kapasmaisuus – miten sukulaisuus näkyy sinussa ja (esi)vanhemmissasi?

Sana on edelleen vapaa tästä avarasta teemasta: Millaisia ovat Kapaset, sukupolvesta toiseen? Millaisia piirteitä tai taitoja kulkee omassa sukuhaarassasi? Mitkä älykkyyden osa-alueet nousevat esille Kapasten ajattelussa, siis esimerkiksi kielellinen, matemaattis-looginen, musiikillinen, avaruudellinen, visuaalinen, liikunnallinen, intrapsyykkinen, interpsyykkinen älykkyys?  Miten painottuvat oppimistyyleissämme visuaalinen vs. auditiivinen vs. kinesteettinen oppiminen?Mitä ammatteja suvussa esiintyy usein? Mitä harrastuksia?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 ajatuksia aiheesta “Mitä Kapaset tekevät

 • Harri Kapanen

  Tervehdys Kapaset,

  Erittäin pitkän odotuksen jälkeen Aapeli Kissala, eli Ari Kapanen, on julkaissut levyllisen musiikkia. Suosittelen!

  Aapeli Kissala & Jukolan Voima: 12 teesiä

  Terveisin
  Harri

 • admin Artikkelin kirjoittaja

  Timo Siukonen Toivakasta lähestyy Kapasia seuraavalla viestillä:

  ”Hyvää päivää Toivakasta, Keski-Suomesta!

  Kerään tietoa suomalaisista suksentekijöistä ja suksitehtaista. Kirjoitan puusuksen valmistuksen historiaa 1880-1960.

  Kapasen suksitehdas on joskus toiminut Suonenjoella, mutta siitä en tiedä juuri mitään. Olympiamitalisti Liisa Suihkonen kertoi hiihtäneensä “kapasilla” uransa alkuvaiheessa. Kaupparekisteristä löytyi tämmöinen tieto: Suksitehdas Aulis Kapanen, yksityinen elinkeinonharjoittaja, poistettu kaupparekisteristä 01.08.1983, Suonenjoen kauppala

  Suksisepät on unohdettu Suomen historiankirjoista! Vain poikkeustapauksissa, kuten Kainuussa, Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa, joissa suksenvalmistuksen taso nousi erityisen korkealle, ammattikunnasta on kirjoitettu maakuntahistoriaan joitakin mainintoja.

  Pyydänkin teiltä Kapasilta apua: lähettäkää minulle tietoa sukunne suksisepistä, suksipajoista, suksiverstaista, suksihöyläämöistä ja suksitehtaista tai millä nimikkeellä puusuksia onkaan valmistettu.

  Sekin on selvää, että kaikissa suvuissa ei suksiseppiä ole ollutkaan eikä vastaaminen tähän viestiin ole silloin tarpeellista.

  Parhain terveisin

  Timo Siukonen
  Päätoimittaja
  Siukin Sanomat

  Vanhansillantie 6
  41660 Toivakka
  Puh. 0400-201480 ”

 • Auvo Kapanen

  Terve,
  Kapasista kun puhutaan niin voin tuoda lyhyesti täydentävää tietoa kiinnostuneille. Minun isäni tuli perheensä mukana Sortavalan kylästä sodanjaloista talvisodan alussa. Augusti Kapasen perhe oli iso, jopa 14 lasta joista osa menehtyi jo 30 luvulla. Augustin veljet ja siskot aloittivat elämän eripuolilla suomea noina vuosina, osa sijoitui etelä suomeen, itäsavoon Juvan seudulle ja Laukaaseen. Nämä jääkiekkoiljoina tunnetut henkilöt ovat Augustin veljenpoikien jälkeläisiä, sukulointi jäi noiden sotavuosien jälkeen hoitamatta. Augustin nuorin lapsi Matti Kapanen oli taidemaalari joka erityisesti saksassa sai tunnettavuutta, toki myös suomessa sai tunnettavuutta. Minun veljeni oli moninkertainen Suomenmestari nyrkkeilyssä 90 luvulla, ja tällä hetkellä minun poikani Antti Kapanen on kilpatanssija ja kisaa kansaivälisissä kisoissa edustain suomea, Anttin saavutuksia on mm. kolme SM kultaa ja 10-tanssin EM 9 ja MM-10 tanssin sija 14 / 2017 vuodelta.
  Asumme Lievestuoreella ja minulla on kuusihenkinen perhe, tälläinen tiivistelmä lyhykäisesti.
  T. Auvo Kapanen