Kapanen paikannimissä 1


Google Mapsillä paikallistin kuusi paikkaa, joiden nimeksi oli kirjattu Kapanen (haku tehty syyskuussa 2013). Nämä paikat ovat vähintään 100 km päässä Kapasten juurilta eli Kerimäen ja Laatokan länsirannan alueilta. Ehkä olisikin ollut outoa, jos Kapasten omilla kotikulmilla olisi jollekin paikalle annettu nimeksi Kapanen.

Jos syötät Google Mapsiin hakusanaksi vain ”Kapanen”, Google ei kuitenkaan tarjoa hakutuloksiksi näitä paikkoja vaan sen sijaan erilaisia Kapasten yrityksiä. Paikkojen löytämiseksi kirjoita hakukenttään ”Kapanen” ja  postinumero, tähän tapaan:

 • Kapanen, 88120 Sotkamo
 • Kapanen, 86800 Pyhäjärvi
 • Kapanen, 71380 Kuopio
 • Kapanen, 71650 Kuopio
 • Kapanen, 47760 Kouvola (tämän Kapasen lähistöllä myös Kapasaari ja Kapasaarenselkä)
 • 43440 Kapanen  (siis tämän postitoimipaikan nimi on Kapanen)

Kuusi paikkaa nimeltä Kapanen löytyy siis Google Mapsillä. Kartan seitsemäs ja itäisin Kapanen sijaisee vanhan Suomen alueella Laatokan koillispuolella. Kokeilin palvelua booking.com ja opin, että tuosta Kapasesta katsoen lähin kaupunki (6 km) on Salmi. Vielä lähempänä (3.6 km) Kapasta on hotelli The 13rd Kordon: metsästys- ja kalastushenkisille sopiva hotelli päätien varrella Salmen kaupungista länteen. Google Maps ei tätä Kapasta löydä, koska Google ei ole saanut Venäjältä tarkkoja karttatietoja. Paikannimi ehkä löytyisi sotaa edeltävistä suomalaisista kartoista.

Mistä kukin näistä paikoista nimeltä  Kapanen on saanut nimensä? Liittyykö nimi sukunimeemme vai kuvaileeko sana paikkaa itseään – ja jos, niin mitä kapanen tarkoittaa? En tunne yhdenkään yllä mainitun paikan nimen historiaa. Tiedätkö sinä – kerro minullekin!

Myös luonnonkauniit maisemakuvat Kapasesta ovat tervetulleita. Missä on kaunein Kapanen?

Tässä joitakin mielenkiintoisia paikkoja – kuka on ensimmäinen, joka käy valokuvaamassa nämä:
 • Pohjois-Savossa on Suvasveden ympäröimänä saari nimeltä Kapanen. Suvasvesi sijaitsee Heinäveden, Vehmersalmen ja Outokummun keskellä.
 • Repoveden kansallispuiston laitamilla on paikka Kapasen lähellä myös Kapasaari ja Kapasaarenselkä.

Kesälomamatkalla (4.8.2014) satuimme tällaisen järven rannalle. Kartalla näkyvä Kapaniemi on Liperissä, Saimaan vesistön pohjoisosassa.

kapanen_paikannimi_kapaniemi02

(5.8.2014) Inkerinmaan Kapasten tietojen yhteydessä on mainittu, että alueella on ollut Kapasten kylä. Syntymäpaikaksi on voitu merkitä ”Kapasissa”.

(22.8.2014) Mikko Kapanen täydentää tietoja: Kyseessä on Kapasin kylä. Virallisemmalta nimeltään Kortelan kylä. Isäni ja tätini ovat syntyneet tässä kylässä. Alue oli Inkeren seurakunnan aluetta. Alue kuului Slutskiij rajoon -alueeseen 35 km Pietarista itään Moskovan maantietä pitkin. Isäni ja tätini olivat tästä kylästä kotoisin. Kylä tuhoutui toisen maailmansodan aikana saksalaisten ja venäläisten välisissä taisteluissa ennen Pietarin piiritystä elokuun viimeisen ja syyskuun ensimäisen viikon aikana 1941. Pavloskin kaupunkiin oli 8 km, Puskiniin 12 km. Kolpinan kaupunkiin 10 km. Kylä oli Isora-joen (Inkere-joki) varrella. Kylä on myös merkitty Inkerin seuran julkaisemaan karttaan.

(30.8.2014) Svulla http://www.inkeri.ru/virt/v.php?id=136 kylän niminä mainitaan Kortela, Kapasi / Корделево. Kartta löytyy Virtuaali-Inkerin sivuilta http://www.inkeri.com/Virtuaali/Inkere/Karttoja.htm

Kapajaakot paikannimissä

kartta_kapajaakkoja

Myös Kapasten sukuun liittyvät Kapajaakot (katso Sukuhaarat) näkyvät kartoilla.  Paikka nimeltä Kapa-Jaakko löytyy Punkaharjun eteläosasta (58690 Punkaharju). Kapa-Jaakon joki ja Kapajaakonpuron silta ovat lähempänä Punkaharjun keskustaa (58500 Punkaharju).

Sukunimi-infon kartat

Lokakuussa 2018 löysin uuden palvelun Sukunimi-info. Palvelu tarjoaa erilaisten julkisten tietokantojen sisältöä, joka liittyy sukunimiin. Mukana on myös Kapasten tietosivu www.tuomas.salste.net/suku/nimi/kapanen.html 

Sukunimi-infosta löytyy myös kartta, johon on merkitty sukunimen esiintymät paikannimissä. ”Maassamme on yhteensä 7 Kapanen-nimistä paikkaa. Ne näkyvät oheisella kartalla. Paikkojen tyypit ovat on maastokohdemetsäaluepelto/niittysaari sekä talo. Nyky-Suomen lisäksi Kapanen esiintyi Karjalan kartoilla ennen sotia. Alueen kartoilla oli yhteensä 8 sen nimistä paikkaa.”

Nyky-Suomen osalta karttapisteet näyttävät olevan samat kuin ylempänä esitellyt Google Maps -osumat. Karjalan puolella vanhat kartat sisältävät enemmän Kapanen-nimisiä paikkoja. Nämä kartat tarjosi siis Sukunimi-info ja sen automaattinen tietokantahaku.


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “Kapanen paikannimissä

 • Mikko Kapanen

  ”(5.8.2014) Inkerinmaan Kapasten tietojen yhteydessä on mainittu, että alueella on ollut myös Kapasten kylä. Syntymäpaikaksi on voitu merkitä ”Kapasissa”. Toisaalta Inkerin alueen kyläluetteloissa ei tällaista kylää mainita, joten paikka saattaisi olla jonkun kylän pienempi osa. Tietääkö joku asiasta tarkemmin?”

  Hei! Minulla on tietoa tästä kylästä. Kyseessä Kapasin kylä. Virallisemmalta nimeltään Kortelan kylä. Isäni ja tätini ovat syntyneet tässä kylässä. Alue oli Inkerin seurakunnan aluetta. Alue kuului Slutskiij rajoon -alueeseen 35 km Pietarista itään Moskovan maantietä pitkin. Isäni ja tätini olivat tästä kylästä kotoisin. Kylä tuhoutui toisen maailmansodan aikana saksalaisten ja venäläisten välisissä taisteluissa ennen Pietarin piiritystä elokuun viimeisen ja syyskuun ensimäisen viikon aikana 1941. Pavloskin kaupunkiin oli 8 km, Puskiniin 12 km. Kolpinan kaupunkiin 10 km. Kylä oli Isora-joen (Inkere-joki) varrella. Kylä on myös merkitty Inkerin seuran julkaisemaan karttaan.